Textul original:“1 kg vinete, 100 g unt, 5-6 oua, 100 g faina, 400 ml lapte, sare
Se coc vinetele ca pentru salata, se curata, se lasa sa se scurga, se toaca si se potrivesc de sare. Din unt, faina si lapte se preopara sosul Bechamel (putin mai gros). In sos se aduga galbenusurile, vinetele, sarea si la urma albusurile batute spuma, dupa care se amesteca foarte lejer, numai cat sa se incorporeze albusul in compozitie. Se pune totul intr-o forma unsa cu unt, se introduce in cuptor si se coace cam 25-30 min, in care timp trebuie sa se rumeneasca pe deasupra.
Sufleul se aduce la masa imediat dupa ce s-a copt din cuptor, in forma in care s-a copt. Compozitia pentru copt se poate pune si in forme mici (capacele reprezentand cate o portie de persoana)”
- 225 g vinete coapte
- 23 g unt
- 23 g faina
- 90 ml lapte
- 2 buc oua
- Se scurg bine vinetele coapte de zeama si se toaca
- Se face un sos, pe foc, din unt, faina, lapte, galbenusuri
- Se amesteca sosul cu vinetele si sare
- Se bat albusurile spuma si se aduga compozitiei de vinete amestecand usor
- Se pune compozitia in tava / tavite unse cu unt
- Se pune tava la cuptor 25-30 min
- Se servesc calde
Fiind iarna am pus vinete coapte (decongelate). Un sufleu gustos si fin. Cred ca merge foarte bine servit cu feliute de rosii proaspete (la vara incercam aceasta combinatie, in sezonul rosiilor).
http://www.reteteistorice.ro/2018/02/22/sufleu-de-vinete-anul-1986/