Textul original al retetei: “Pentru 6 persoane ajung trei sau 4 capatani de salata verde. Taiem fiecare capatana in 4, le spalam in 4 ape curate, le punem pe o sata, ca sa se scurga. Ferbem trei oua in clocot vre-o sase minute, dupa ce au fert le punem in apa rece, le scoatem, le stergem cu o carpa curata, le curatim de coaje. Dintr-unul scoatem un galbinus fert bine, il sfaramam cu lingura de lemn in strachina, in care vrem sa facem salata, turnam otet si-l amestecam bine cu galbinusul sfaramant, punem o lingura de unt de lemn, o jumatate lingurita de sare, de avem punem si o lingura de mustar si amestecam bine toate. Apoi muiem bine toata salata in sosul acesta, apoi gustam, daca mai trebuie otet si sare. Ouale ferte le taiem in 4 fiecare si le punem pe salata sarandu-le putin.”Sursa: Bucataria gospodinei dela sate. Sfaturi si retete de mancari date de Ana Victor Lazar, 1928
- 1 salata verde mare
- 2-3 linguri ulei
- 1 lingura otet
- 1 lingura mustar
- 3 oua
- putina sare
- Se pun ouale la fiert (se fierb tari, adica 10 minute dupa ce da apa in clocot)
- Salata verde se curata, se spala bine si se taie fideluta
- Dupa ce au fiert ouale, se pun in apa rece si se curata de coaja
- Un galbenus de ou se pune intr-un vas incapator (in care facem salata) si se zdrobeste cu o lingura de lemn
- Se adauga otetul si se amesteca bine cu galbenusul zdrobit apoi adaugam si uleiul, mustarul si sare si omogenizam bine
- Se adauga salata in acest sos si se amesteca bine (cu mainile cel mai bine)
- Se pune salata in vasul in care o servim la masa (daca dorim alt vas)
- Taiem in cate 4 cele doua oua fierte ramase si le punem deasupra salatei (le presaram si cu putina sare)
- Servim imediat
Cantitatile de ulei, otet si sare pot varia in functie de gust.
O salata foarte buna.
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/22/salata-verde-anul-1928/