Textul original al retetei: “Se tae carnea de pasare, se spala bine, se fierbe impreuna cu zarzavat de supa, iar cand carnea este aproape fiarta se pun si 8-10 cartofi intregi curatati.Dupa ce au fiert toate bine, se scot, se taie atat carnea cat si zarzavatul in bucati mici, se adaoga taiate marunt 1-2 sfecle rosii, mazare boabe, fierte, 6-8 castraveti acri, cateva albusuri de oua fierte, sare, piper si se amesteca bine.
De alta parte se bat in untdelemn 4-6 galbenusuri de oua fierte si 4-6 galbenusuri de oua nefierte.
Acest preparat dupa ce i se adaoga mustar si zeama de lamaie se pune peste preparatul de mai sus. Se serveste rece. “
Sursa: Bucataria gospodinei romane, Elena Constantinescu, 1934
- 200 g carne pasare
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1/2 telina
- 1 ardei rosu
- 3 cartofi
- 1 sfecla rosie
- 100 g mazare boabe
- 3 oua
- 1 lingurita mustar
- 1 pahar ulei
- 1 lamaie
- sare
- 3 castraveti acri
- Se pun la fiert impreuna: pieptul de pasare, morcovul, pastranacul, telina si ardeiul. Cand sunt aproape fierte se adauga si cartofii
- Separat, se pune la fiert mazarea
- Tot separat, se pune la fiert sfecla rosie
- Legumele si carnea, cand sunt fierte, se taie in bucatele mici fiecare si se pun impreuna intr-un bol apoi se adauga si mazarea
- Se taie in bucatele mici si castravetii acri si se adauga legumelor
- Se fierb 2 oua tari (10 minute de cand apa e fierbinte)
- Dintr-un galbenus fiert si unul crud, mustar, ulei si zeama de lamaie se face o maioneza
- Albusul de la 2 oua se taie marunt si jumatate din aceasta cantitate se pune in salata iar cealalta jumatate o pastram pentru decorare
- Maioneza o amestecam usor cu salata (pastram putina maioneza si pentru decor)
- Potrivim de sare si acru (daca mai e nevoie mai adugam castraveti acri) si asezam salata pe un platou
- Decoram salata cu maioneza ramasa, albusul de ou si feliute de castraveti acri
- Salata se serveste rece
Pentru carne de pasare am folosit piept de curcan.
In reteta originala nu sunt indicate exact cantitatile de carne si unele legume astfel eu am incercat sa dozez toate cantitatile din reteta in functie de propriul gust (cantitati pe care le-am mentionat in reteta detaliata).
O salata aromata, gustoasa si foarte frumos colorata!
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/30/salata-a-la-beuff-anul-1934_salata-boeuf/