text original:“5 oua, 1 cutie de ton sau de sardele, 100 g unt, 1 lingurita faina, 1 dl lapte, 50 g branza rasa, sare, piper, verdeata.
Se fierb ouale tari si se taie in felii destul de groase. Se scot galbenusurile, care se zdrobesc impreuna cu pestele si untul. Se face un sos alb din faina, unt si lapte. Se pune peste galbenusuri si peste. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine. Intr-un vas de sticla rezistent la foc, se aranjeaza feliile de albus, iar deasupra se pune pasta preparata. Se rade branza. Se gratineaza la cuptor 12-15 min la foc iute.”
- 5 buc oua
- 1 cutie ton
- 100 g unt
- 1 lingurita faina
- 100 ml lapte
- 50 g branza rasa
- putina sare
- putin piper
- cateva fire patrunjel
- se fierb ouale tari, se decojesc si se taie in felii destul de groase
- se scot galbenusurile care se zdrobesc cu o furculita impreuna cu pestele si 50 g unt
- se prepara pe foc un sos alb din lapte, 50 g unt si faina
- se pune acest sos peste compozitia din galbenusuri , peste si unt. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine
- intr-un vas din sticla sau ceramica rezistent la foc, se aranjeaza feliile de albus iar deasupra se pune sosul preparat
- se rade deasupra branza si se presara patrunjelul tocat marunt
- se pune la cuptor 12-15 min
Tipul de branza nefiind specificat in reteta, am ales sa pun branza de oaie (telemea). Aceasta reteta de oua suedeze este foarte gustoasa! Gust rafinat, delicios…un mic dejun de rasfat. Evaluarea mea: 5 stele din 5.
http://www.reteteistorice.ro/2018/02/19/oua-suedeze-anul-1976/