Textul original al retetei: “Spargem intr-un castron 10 oua, adaugandu-le 6 linguri de lapte dulce si le batem bine cu furculita. Sfaramam un sfer de kg de branza alba sau cascaval ras in ouale batute si le mestecam bine. Punem intr-o cratita mare 2 linguri untura sau unt si le lasam sa se inferbinte bine. Dupa ce s-a inferbantat untura punem si ouale batute din castron, acoperind cratita si o lasam pe marginea masinei sa se coaca incet, sucind cratita intr-o parte si in alta pana se rumeneste pe fundul cratitei, dar fara sa mestecam. Cand vrem sa servim, scurgem putin untura (unt), iar cu ajutorul unui cutit, indoim omletul din ambele parti spre mijloc si rasturnat pe o farfurie lunga si presarata cu cascaval ras; apoi taiat de-a curmezisul, in felii ca 2 degete de late si servite inainte de mancare. Cratita e bine sa fie mare si putin adanca, ca compozitia sa nu fie mai groasa de 1 deget.”
- 10 buc oua
- 6 linguri lapte dulce
- 60 g unt
- 250 g cascaval ras
- Se bat ouale cu laptele si cascavalul ras intr-un castron
- Se pune untul in tigaie si cand este fierbinte se adauga ouale batute
- Se acopeta tigaia si se lasa sa se faca omleta la foc mic miscand din cand in cand tigaia ca sa nu se prinda compozitia
- Cand este gata omleta (rumenita pe partea dinspre tigaie si inchegata bine pe partea superioara) se indoaie 2 parti exterioare spre interior si se rastoarna pe un platou oval
- Se rade cascaval pe deasupra si se serveste calda
Am ales sa pun cascaval putin afumat. Daca e necesar se poate aduga si putina sare (in functie de cascavalul pus), in reteta prezentata nu a fost nevoie sa adaug sare.
O omleta foarte aspectoasa, foarte consistenta si foarte buna.
Evaluarea mea: 5 stele din 5.
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/09/omleta-de-oua-anul-1929/