Textul original al retetei: “Se curata si se taie roate, se prajesc in unt-de-lemn, apoi li se adaoga marar, patrunjel, cimbru, sare, piper, putin vin, bulion de patlagele, ceapa tocata, apa pana se umple si se lasa sa fiarba ca sa scaza de ajuns”Sursa: Cele trei bucatarii principale sau bucataria romana, franceza si germana, 1912
- 2 dovlecei
- 1 pahar ulei
- cateva fire marar
- cateva fire patrunjel
- putin cimbru
- 4 linguri sos de rosii
- 1 ceapa
- 1/4 pahar vin
- putina sare
- putin piper
- apa
- Se spala dovleceii, se taie rondele si se prajesc in ulei
- Intr-un bol se pregateste un amestec din: sos rosii, apa, putin marar, putin patrunjel, putin cimbru, sare, piper, ceapa tocata marunt si vin
- Rondelele de dovlecei prajite se aseaza intr-o tava si peste ele se pune sosul pregatit mai sus, cat sa acopere bine dovleceii, si putin ulei
- Se pune la cuptor si din cand in cand se mai pune cu lingura sos pe deasupra (ca sa nu se rumeneasca prea tare la suprafata)
- Cand e gata, se scoate tava si se serveste
Intrucat dovleceii au fost micuti si tineri, nu i-am curatat de coaja verde
Aceasta iahnie se poate pregati la fel de bine direct intr-o cratita pe aragaz (asa cum e indicat si in reteta originala), nu neaparat la cuptor.
Iahnie de dovlecei – o mancarica de sezon foarte, foarte gustoasa.
http://www.reteteistorice.ro/2018/06/11/iahnie-de-dovlecei-anul-1912/