Textul original al retetei:“Proportiile: 500 gr. apa, o bucatica de vanilie, 100 gr. zahar, 4 linguri faina, 100 gr. unt proaspat.
Apa si zaharul cu vanilie se pun la foc sa fiarba in clocot, in alta cratita pui untul sa se topeasca; cand untul incepe sa sfaraie se arunca in el cele 4 linguri de faina mestecand mereu.
Faina fiind rumenita se toarna peste ea siropul care va fi in clocot. Se amesteca repede 2 ore cu lingura de lemn sau mai bine cu un facalet si se acopere bine cratita.
Imediat tragi cratita pe coltul masinei ca sa palpaie incet fara a mai fierbe. Dupa cateva minute se scoate capacul si se amesteca bine pana ce continutul cratitei devine cu totul alifios.
Intinzi pasta in cratita si cu o lingura de metal scoti bucati pe care le asezi in farfurie departate intre ele. Presari peste acestea zahar si scortisoara rasa.”
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 500 ml apa
- 100 g zahar
- cateva picaturi esenta vanilie
- 100 g unt
- 4 linguri faina
- zahar pudra
- scortisoara pudra
- Intr-o oala se pun la fiert: apa, 100 g zahar, esenta de vanilie si lasam pana se topeste zaharul si incepe sa clocoteasca
- In alta oala/cratita se pune untul sa se topeasca
- Cand untul este topit si incepe sa sfaraie, se pun, putin cate putin, cele 4 linguri de faina, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn (astfel incat faina sa fie incorporata total in unt si fara sa ramana cocoloase)
- Cand faina este integral incorporata in unt, se mai lasa putin sa se rumeneasca si apoi se stinge cu siropul fierbinte de zahar. Siropul se toarna treptat, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn astfel incat de fiecare data cand punem sirop, acesta sa fie incorporat total in faina, apoi mai punem putin sirop, si tot asa pana incorporam tot siropul in compozitia de faina.
- Se lasa focul mai mic si se amesteca halvaua incontinuu cu o lingura de lemn aproximativ 30-40 minute, pana cand nu mai fierbe (nu mai face bule) si are o consistenta alifioasa.
- Cu o lingura de metal, se scot bucati din halva, se da o forma frumoasa in lingura si se rastoarna pe platoul de servit, distantate.
- Pe fiecare bucata de halva se presara zahar pudra si scortisoara.
- Se serveste (foarte buna si calda si rece)
Cratita in care se face halvaua trebuie sa fie una buna, care sa nu lipeasca.
Halva turceasca – un dulce aromat, bun, gustos…savuros.
http://www.reteteistorice.ro/2018/07/02/halva-turceasca-anul-1935/