Textul original al retetei: “8 linguri de unt proaspat, 1/2 kg. branza de oaie (burduf). In untul topit se pune branza de oaie. Se lasa sa fiarba putin. Se adauga apoi mamaliguta fiarta mai subtire. Se mai lasa sa fiarba putin. Se serveste fierbinte.
Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940
- 2,5 cani malai (aprox 500 g)
- 6 cani apa
- putin ulei
- putina sare
- 200 g unt
- 500 g branza de burduf
- Se pune apa la fiert, se adauga putin ulei si putina sare si cand apa da in clocot se adauga malaiul in ploaie, amestecand permanent cu un tel astfel incat sa nu se formeze cocoloase; se continua fierberea (amestecand din cand in cand) si se face o mamaliga mai moale
- Separat, se pune untul intr-o tigaie incapatoare, se lasa sa se topeasca si apoi se adauga branza de burduf taiata bucatele. Se lasa sa fiarba putin, amestecand incontinuu astfel incat sa se topeasca branza
- In aceasta compozitie de branza, se adauga mamaliga si se omogenizeaza bine
- Se serveste
Eu am folosit malai integral macinat in casa.
Halmos-balmos – o gustare fina si foarte buna!
http://www.reteteistorice.ro/2018/09/06/halmos-balmos-anul-1940/