Textul original al retetei: “Pui sa fiarba 1 pahar mare de apa cu o bucatica de zahar; cand fierbe apa, pui in ea faina de aur “Herdan”, masurata cu acelasi pahar, amesteci cu o lingura de lemn si le tragi la o parte; cand s-a facut pasta, lasi sa se racoreasca, cand poti suferi degetul in ea, pui putina sare si 5 oua unul dupa altul, amestecand bine dupa fiecare ou. Pui intr-o tigaie sau o oala mai adanca sa se infierbante, grasime sau untdelemn mai mult. Cand untura e fierbinte, iei cu o lingurita aluat si pui in grasime. Cand gogosile sunt gata, presari zahar fin peste ele.”
Sursa: Carte de bucate “Florica”, Augusta Sarariu, 1934
- 1 pahar de 250 ml apa
- 50 g zahar
- 160 g faina (adica 1 pahar de 250 ml plin cu faina)
- putina sare
- 5 oua
- zahar pudra vanilat
- 1-2 pahare ulei
- Se pune apa cu zaharul la fiert
- Cand fierbe apa, se adauga usor faina amestecand incontinuu cu o lingura de lemn pana cand compozitia se face ca o pasta
- Se ia aceasta pasta de pe foc si se lasa sa se raceasca
- Cand pasta s-a racit (e doar foarte putin calduta) se adauga putina sare si ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou
- Se pune uleiul intr-o tigaie mai adanca si cand este fierbinte se pune cu o lingura din compozitia de gogosi (lingura langa lingura fara sa se atinga intre ele)
- Se rumenesc bine gogosile pe o parte si pe alta, se scot pe un platou pe un servetel de bucatarie (ca sa absoarba din ulei) si se pudreaza cu zahar vanilat
- La final, se aseaza frumos gogosile pe platoul de servit, se mai pudreaza suplimentar cu zahar vanilat si se servesc
In reteta originala este indicat sa se puna compozitia de gogosi in tigaie la prajit cu o lingurita; mie mi s-a parut ca sunt foarte mici asa si astfel am decis sa pun compozitia cu o lingura.
Gogosi (Spritzkrapfen) – simple si gustoase!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/20/gogosi-spritzkrapfen-anul-1934/