Textul original al retetei: “½ litru de vin alb se fierbe cu zahar. Intre timp se freaca o lingurita cu faina cu 2 galbenuse si putin vin rece. Cand fierbe vinul se toarna peste oua, amestecand repede, se pune la foc si se bate cu batatorul pana se face un sos subtire. Atunci se trece prin strecuratoare intr-o farfurie de sticla. Cele 2 albuse se bat tare, se ia portiuni cu lingura si se fierb in apa indulcita 2-3 minute, se scot cu lopatica, se scurg, se aseaza peste sosul de vin si se servesc reci.”
Sursa: Bucataria dupa program zilnic. Ce mancam azi?, B. Madeleine, est.1937
- 500 ml vin alb dulce
- 6 linguri zahar
- 2 oua
- 1 lingurita faina
- putina sare
- Se pune vinul la fiert cu 4 linguri de zahar
- Separat, galbenusele de oua se bat cu faina si cu putin vin rece
- Cand vinul incepe sa fiarba, se toarna putin cate putin peste compozitia cu galbenuse, amestecand incontinuu si apoi se pune la foc
- Vinul se lasa pe foc pana devine o crema subtire (trebuie amestecat destul de des cu un tel)
- Albusele de oua se bat cu putina sare pana se obtine o spuma tare
- Se pun la fiert ½ l apa impreuna cu 2 linguri de zahar
- Cu o lingura, se iau portiuni din spuma de albus si se pun in apa fiarta cu zahar, lasandu-se pe foc cateva minute, apoi se scot, se scurg bine de apa si se pun pe o farfurie intinsa
- Cand sosul de vin este gata, se toarna printr-o strecuratoare in recipientul in care servim (farfurie, bol etc)
- Se iau usor galustele din spuma de ou si se pun deasupra sosului de vin
- Se servesc reci
Galusti in vin – aspect placut si gust deosebit!
http://www.reteteistorice.ro/2018/10/06/galusti-in-vin-anul-1937/