Text original:
“Infierbanta intr-o cratita o lingura de unt sau untura de porc, apoi asterne 4 felii de muschiu de porc. Nu acoperi cratita. Timp de 12 minute rumeneste pe amandoua partile. Fa sa scada focul si mai palpaie vreo 20 min.
O farfurie incalzita freaco cu un catel de usturoi. Apoi amesteca: 3 linguri de undelemn, o lingura de patrunjel tocat, 2 lingurite de mustar, sare si piper. Toarna sosul apoi in farfurie, aseaza cotletele si intoarcele in sos; tine farfuria la cald pe masina.
Scoate grasimea din cratita. Toarna vre-o trei linguri de apa calda, rade cu lingura de lemn fundul cratitei pe foc tare.
Toarna peste cotlete si serveste cu cartofi prajiti.
O excelenta mancare.”
sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 1 lingura unt
- 4 felii muschi de porc
- 1 catel usturoi
- 3 linguri ulei
- 1 lingura patrunjel tocat
- 2 lingurite mustar
- putina sare
- putin piper
- 3 linguri apa calda
- se rumeneste carnea in unt, cate 6 minute pe fiecare parte (fara a acoperi tigaia) apoi se da focul foarte mic si se mai lasa carnea la prajit cam 20 min (din cand in cand intorcand-o pe toate partile)
- se incalzeste o farfurie (tinand-o cu atentie deasupra flacarii de la aragaz)
- se freaca farfuria incalzita cu un catel de usturoi
- separat se pregateste un sos din 3 linguri de ulei, o lingura de patrunjel tocat, 2 lingurite de mustar, sare si piper
- se pune acest sos in farfuria unsa cu usturoi
- se aseaza in farfurie si friptura de porc rumenita si se tavaleste prin sos
- in tigaia in care s-a prajit carnea se pun 3 linguri de apa calda si se rade tigaia cu o lingura de lemn
- se pune sosul din tigaie peste carne
- friptura de porc se serveste calda
Am urmat recomandarea retetei si am servit aceasta friptura de porc taraneasca cu cartofi prajiti. Intr-adevar o excelenta mancare..asa cum e specificat si in reteta. E de necrezut cum cu ingrediente asa de simple si la indemana oricui poti obtine un fel de mancare atat de gustos. O mancare perfecta pentru o cina in familie in serile linistite de iarna. Evaluarea mea: 5 stele (pe o scala de la 1 la 5 stele)
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/14/friptura-taraneasca-anul-1935/