Textul original al retetei:“Cantitati: 200 gr. fasole fiarta, 25 gr. unt, 10 gr. faina (o lingura), 100 gr. smantana, patrunjel verde si sare.
Modul de preparare: in untul incins se pune faina, o stingem cu zeama de carne sau cu apa fierbinte lasand-o sa fiarba putin. Frecam smantana, adaugam cate putin sos apoi turnam smantana peste sos si o saram. Fasolea fiarta cu sare, o punem peste sos lasand-o sa mai fiarba; adaugam putin patrunjel tocat marunt pentru a-I da miros si gust placut.”
Sursa: Caiet de generalitati si notiuni pentru atelierul de bucatarie, 1928
- 200 g fasole verde
- 25 g unt
- 10 g faina (1 lingura)
- 100 g smantana
- putin patrunjel verde
- sare
- se curata fasolea verde, se spala, se taie in bucati de cativa centimetri si se pune la fiert in apa cu sare
- separat se topeste untul si cand este incins se bate faina punand treptat si amestecand incontinuu cu o lingura de lemn astfel incat faina sa fie incorporata integral si sa nu fie cocoloase
- se stinge faina cu apa fierbinte (din apa in care a fiert fasolea) – punem apa putin cate putin amestecand incontinuu pana cand compozitia devine cremoasa
- se adauga smantana, sare, fasolea fiarta si scursa de apa si patrunjel tocat marunt
- se mai lasa la foc cateva minute si se serveste
Fasole verde cu smantana – 0 mancarica de fasole foarte gustoasa si rafinata!
http://www.reteteistorice.ro/2018/07/04/fasole-verde-cu-smantana-anul-1928/