Textul original: “Se fierbe ½ kg fasole cu tot atatia cartofi. Cartofii fac mancarea mai gustoasa si mai usoara la mistuit. Se scurge de zeama, se da prin sita si se pune intr-o cratita la un foc repede; se mesteca bine punandu-se in acest timp uleiu infierbantat, care-i da un gust bun si o albeste. Daca vrem i se pune usturoiu pisat cu putina sare. Se aseaza pe farfurie si pe deasupra se toarna ceapa prajita cu boia de ardei ori bulion.”
- 500 g fasole boabe
- 500 g cartofi
- cativa catei usturoi
- putin undelemn
- 2 buc ceapa
- putin bulion
- Se pune la fiert fasolea boabe care a stat la inmuiat peste noapte
- Cand fasolea da in clocot, se schimba apa cu apa incalzita
- Se adauga catofii, cand fasolea este aproape fiarta, pentru a fierbe impreuna
- Dupa ce au fiert (fasolea si cartofii), se scurg de apa si se paseaza cu ajutorul unui mixer
- In acest piure se mai aduga si usturoiul pisat si sare
- Intr-o tigaie se pune uleiul si dupa ce se infierbanta, se aduga piureul de mai sus si se amesteca bine pana se incorporeaza tot uleiul
- Cand este gata, se aseaza piureul intr-un castron / platou
- Separat, se caleste ceapa in ulei si apoi se aduga bulion
- Sosul de ceapa si bulion se pune deasupra piureului si se serveste
Acest piure este foarte gustos, foarte fin si merge de minune cu castraveti acri. Evaluarea mea: 5 stele din 5.
http://www.reteteistorice.ro/2018/03/12/fasole-facaluite-anul-1941/