Textul original al retetei:”Tai cateva cepe in felii si le pui sa fiarba in zeama de pasare sau in zeama de carne, adaogand bucatele de pasare sau carne de vaca. Adaogi sare, ardei rosu pisat. Mai adaogi patlagele rosii cand sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunza de telina, leustean, toate taiate marunt.
In timpul fiertului spumezi mereu. Cand dai la masa, presari patrunjel tocat.”
Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935
- 500 g pasare (gaina/curca sau gasca de tara)
- 1,5 l apa
- 2 cepe
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 4 rosii
- 1 morcov
- putina sare
- cateva frunze telina
- cateva frunze leustean
- cateva fire patrunjel
- se curata si se taie pasarea (gaina/curca sau gasca) si se scot partile pentru ciorba (gat, spate, aripi etc)
- se pune pasarea la fiert in apa si se lasa sa fiarba pana este aproape gata
- se aduga sare, ceapa taiata solzisori si boiaua de ardei dulce
- morcovul, frunzele de telina si leustean se taie marunt si se pun la ciorba
- rosiile se taie cubulete mici si se adauga ciorbei
- ciorba este gata cand carnea si legumele sunt fierte
- la final se adauga patrunjel verde tocat marunt
- se serveste punandu-se din nou putin patrunjel verde
Eu am pus la ciorba gat si spate de gasca de tara.
Am pus chiar ardei pisat in casa intrucat am avut ardei gras rosu uscat de mine si l-am dat prin rasnita de cafea (si este excelent).
Daca scade apa pe parcursul fiertului, se mai adauga. Eu la final am avut o oala de 2 l plina cu ciorba.
O ciorba de vara dulce-acrisoara cu o aroma deosebita, excelenta!
http://www.reteteistorice.ro/2018/07/11/ciorba-taraneasca-anul-1935/