textul original:“Oparim si curatam de coaja 200 gr. migdale, apoi le pisam marunt; dupa aceea mestecate cu 200 gr. zahar pisat, cu vanilie si din nou le pisam in piulita, pana se fac ca aluatul; din acest aluat formam castane pe care cu ajutorul unui ac mare, le muiem de tot si de mai multe ori in glase de ciocolata calda; a doua si a treia oara, le muiem mai putin, lasandu-le un spatiu rotund de marimea unei parale si de un colorit mai deschis, ca asa sa semene cu castanele naturale, apoi puse pe o hartie alba sa se usuce.”
- 2 cani apa
- 200 g migdale
- 200 g zahar pudra
- cateva picaturi esenta de vanilie
- 150 g ciocolata pentru gatit
- 40 g unt
- se pune apa la fiert si cand da il clocot se introduc migdalele si se lasa pe foc 2-3 minute (luam o migdala din apa si daca se decojeste usor inseamna ca e gata)
- se scot migdalele din apa, se lasa sa se raceasca putin apoi le decojim (una cate una)
- cu ajutorul unui mixer se maruntesc migdalele foarte fin
- se pun peste migdalele maruntite zaharul pudra si esenta de vanilie si se mai tin la mixer putin sau se framanta mai mult cu mana pana ce compozitia devine ca o coca groasa (din care poti lua bucatele din ea si forma bilute sub forma unei castane)
- din compozitia formata se ia cate o bucatica si se formeaza cate o castana pe care o turtim un pic si facem asa pana epuizam toata compozitia
- se topeste ciocolata pe foc ( bain-marie) la care adugam untul pentru a fi mai lichida
- cu ajutorul unui bat pentru frigaruie se ia cate o castana si se introduce in ciocolata astfel incat sa ramana neacoperita o zona de marimea unei monede
- se pun castanele date prin ciocolata pe o hartie de copt si se lasa pana a doua zi sa se intareasca (aprox 12 ore)
- aranjam castanele in cosulet impletit si servim (si daca e sezonul poate chiar pe frunze de castan)
Ciocolata a avut o consistenta foarte buna si nu a fost nevoie sa introduc castanele de mai multe ori in ciocolata asa cum indica reteta (iar locul lasat neacoperit de ciocolata mi s-a parut ca reda foarte bine o castana naturala). O reteta simpla insa care ia putin mai mult timp avand in vedere formarea castanelor si timpul de asteptare pentru a se intari ciocolata. Foarte gustoase, foarte fine si foarte aratoase! Mi-au placut foarte mult si le recomand cu drag
Evaluarea mea: 5 stele (pe o scala de la 1 la 5 stele)
http://www.reteteistorice.ro/2018/02/12/castane-imitate-anul-1929/