Textul original al retetei: “Speli praji si cartofi. Tai albul prajilor in bucati iar cartofii curatati in rotogoale. Umpli o cratita cu straturi alternante de cartofi si praji. Umpli cu apa pana ce legumele vor fi acoperite; sarezi, acoperi si pui legumele la foc domol. In alta cratita topesti unt pana ce se rumeneste si-l torni peste legume dupa ce s-au fiert.”
Sursa: Almanachul nostru. La vulturul de mare cu pestele in ghiare, Theodor Atanasiu & Co S. A., 1936
- 500 g cartofi
- 1 buc praz
- 1-2 pahare apa
- 50 g unt
- sare
- se curata cartofii, se taie rondele
- se curata prazul, iar partea alba se taie rondele
- intr-o cratita se pun alternativ un rand de cartofi, un rand de praz
- se pune apa cat sa acopere legumele, se sareaza, se acopera si se pune cratita la foc
- separat, se topeste untul
- cand legumele sunt gata, se scurg de zeama
- se pune untul peste legumele fierte, se amesteca usor, se potrivesc de sare si se servesc
In reteta originala nu sunt specificate cantitatile exacte de cartofi si praz astfel acestea pot varia in functie de gust.
Cartofii Ionica au gust si miros placut de praz. Acesti cartofi pot fi o garnitura foarte gustoasa pentru o friptura buna.
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/28/cartofi-ionica-anul-1936/