Textul original al retetei: “Luam cateva franzele rotunde si mai uscate si taiem din ele felii cam de un deget grosime. Le muiem in vin indulcit, le ungem apoi cu marmelada si lipim cate doua-doua. Le tavalim prin pesmete si le frigem in untdelemn incins. Le punem pe hartie sugativa si le presaram cu zahar vanilat.”Sursa: Mancari de post, Maria Parvulescu, 1938
- 8 felii paine (bagheta)
- 1/2 pahar vin rosu
- 1 lingura zahar
- cateva linguri marmelada
- 3 linguri pesmet
- 1/2 pahar ulei
- zahar pudra vanilat
- Se taie painea bagheta in feliute de grosimea unui deget
- Se pune vinul intr-o farfurie adanca si se amesteca cu zaharul (1 lingura) pana ce acesta se topeste integral
- Se ia fiecare feliuta de paine si se inmoaie usor, pe toate partile in vinul indulcit (fiecare particica de paine sa fie data cu vin, inclusiv coaja)
- Cu feliile inmuiate in vin se fac sandvisuri cu marmelada, adica : se ia cate o feliuta de paine, se intinde marmelada pe o suprafata a ei si deasupra se pune alta feliuta de paine
- Fiecare sandvis se da bine prin pesmet (ne asiguram ca avem pesmet suficient pe toate partile) si se rumeneste frumos, pe o parte si pe alta, in ulei incins
- Cand sunt gata, sandvisurile se iau din tigaie si se pun pe hartie de bucatarie (ca sa se absoarba din ulei)
- Se pudreaza bine pe toate partile cu zahar vanilat
- Se servesc
Cand indulcim vinul, il gustam si mai adaugam zahar daca e nevoie in functie de propriul gust si de tipul de vin folosit.
Chiar daca in reteta originala se recomanda o paine mai tare, eu am folosit o bagheta proaspata (abia cumparata) insa trebuie avut grija cand inmuiem felia in vin sa nu se inmoaie trea tare.
Eu am folosit marmelada de caise. Daca nu aveti marmelada,cred ca merge foarte bine si un gem mai gros.
Camarazi beti – un desert de post inedit, rapid, delicios si cuceritor!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/03/camarazi-beti-anul-1938/