Textul original al retetei: “Se pune fasolea la fiert. In timp ce fierbe fasolea, se curate, se spala o sfecla rosie si se da prin razatoare. Se tae o varza mica, in firisoare subtiri, pe care le calim in untdelemn. Se adauga apoi fasolea, care a fiert pe jumatate, cu zeama ei, adaugandu-se si un morcov ras. Cand e aproape gata se pune cativa cartofi taiati in patratele. Se face rantas, in care se pune ceapa si bullion (paradaise). Se aduga borsul dupa gust, presarandu-se putin patrunjel.”
Sursa: Mancari de post, Maria Parvulescu, 1938
- 500 g boabe fasole inmuiate in apa minim 12 ore
- 1 sfecla rosie medie
- 1 jumatate varza medie
- 1 morcov
- 3 cartofi
- 1 ceapa
- 3/4 pahar ulei
- 3 linguri sos rosii (rosii pasate)
- 600 ml bors
- patrunjel verde
- sare
- boabele de fasole se scurg de apa in care au stat la inmuiat, se clatesc si se pun la fiert
- cand apa in care fierbe fasolea incepe sa clocoteasca, aceasta apa trebuie scursa si schimbata cu alta apa fierbinte
- in timp ce fierbe fasolea, dupa ce am schimbat apa, se curata sfecla rosie, se da prin razuitoare si se pune in oala cu fasole, sa fiarba impreuna
- se taie varza fideluta si se caleste in ulei pana se inmoaie
- cand fasolea este aproape fiarta, se adauga varza calita si morcovul ras
- spre final, adaugam cartofii curatati si taiati cubulete
- ceapa se taie solzisori si se pune la foc, intr-o tigaie cu ulei. Cand aceasta devine transparenta se adauga sosul de rosii, se amesteca bine si se pune in oala
- se adauga borsul incalzit si se potriveste de sare
- la final, se adauga patrunjel verde tocat marunt
- se serveste
Boabele de fasole trebuie sa fie puse in apa cu o seara inainte sa pregatim borsul, pentru a fierbe mai usor. Cantitatea de fasole indicata mai sus (500 g) reprezinta fasolea cantarita dupa ce a stat la inmuiat.
Cantitatea de bors se pune dupa gust.
Cantitatea de apa o punem in functie de cat de consistent vrem sa fie acest bors.
Bors rusesc de post – inedit si foarte gustos!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/08/bors-rusesc-de-post-anul-1938/